Reseförsäkringsseminariet

Mötesplatsen för dig som arbetar med reseförsäkringar!

 

Miljömedvetenheten ökar bland svenska resenärer och fler efterfrågar tåg som alternativ till de traditionella flygresorna. Samtidigt visar internationell statistik att antalet flygresor i världen ökar. I årets Reseförsäkringsseminarium tittar vi på resebranschen i förändring och hur det kommer att kräva anpassning av försäkringar utifrån ändrade resevanor och -beteenden. Hur arbetar flygbolagen med klimatsmarta resor och miljövänligare flygplan? 

Seminariet lyfter även den svenska kronans försvagade värde som en viktig faktor i förändringen av resevanor och huruvida detta kommer att bli en långvarig eller kortvarig påverkan. 

 

 

Om Reseförsäkringsseminariet

Svenska Försäkringsföreningen fortsätter att erbjuda en plattform för nätverkande för alla som arbetar med reseförsäkring. Seminariet vänder sig till dig som idag arbetar inom området reseförsäkringar, eller har ett intresse för att i framtiden arbeta inom området resor och försäkringar.

 

Program

 

09.00–09.10 | Seminariet inleds av moderatorerna

Gabriella Hallberg, Jurist, Konsumenternas Försäkringsbyrå
Marie Spångberg, Operations Specialist, Falck Global Assistance AB

 

09.10–09.45 | Framtidens resande

Här tittar vi närmre på resebeteenden och utvecklingen inom resebranschen i närtid och framtid. Att valet av resedestination och färdmedel kommer att förändras är nog ganska klart, när en ny och kanske i större utsträckning miljöintresserad generation tar vid resandet. Men vad kommer att locka de svenska resenärerna om 10, 20 och 30 år – och hur kommer beteendet se ut? Vilka nya risker uppstår i samband med det och hur kan försäkringsbranschen bemöta de nya resvanorna? 

Didrik von Seth, Generalsekreterare/VD för SRF

 

09.45–10.30 | Den svaga svenska kronan

Semesterperioderna närmar sig och för många svenskar väntar utlandsresor. Men det kan svida extra i plånboken eftersom den svenska valutan sjunkit markant i värde.  Vi tittar även på anledningarna till att den svenska kronan har tappat så mycket i värde mot både den amerikanska dollarn och euron. Hur påverkar yttre omständigheter som exemplevis Brexit, Handelskrig och till och med exempelvis coronavisurset, kronans värde? Kommer den svenska kronans värde att återhämta sig inom en snar framtid, eller ska vi räkna med att semesterbudgeten fortsätter att krympa?
Kiran Sakaria, Ekonomic Research, Handelsbanken Capital Markets

 

10.30–10.50 | Paus och nätverkande
 

 

10.50–11.30 | SOS International erbjuder hembesök av läkare på semestermål

SOS Internationals tjänst House Call Service erbjuder läkarbesök på hotellet och semesterboendet i Spanien, Portugal och Andorra från och med november 2019. Detta är möjligt genom att SOS International har utvidgat sitt samarbete med lokala partners. Sjuka och olycksdrabbade resenärer kan därmed få besök av en läkare hos sig i stället för att själva behöva transportera sig till en läkarmottagning eller klinik. Ta del av SOS International redogörelse kring ämnet.

Elisabeth Gertz, Key Account Manager, SOS International

 

11.30–12.10 | Resa utan att flyga

Att resa i Europa med tåg var väldigt populärt bland ungdomar under 70- och 80-talet. Med tågluffarkort kunde resenären bege sig ut på månadslånga tågresor, med destinationer som låg utanför de vanliga semesterorterna. Trenden börjar komma tillbaka, och många resenärer vill nu ha möjligheten att ta tåg till t.ex. sin solsemester vid Medelhavet. Men i dag är det svårt att själv, via ett enkelt system, boka hela sin resa. Finns det någon lösning på gång?

Per J Andersson, Redaktör, Vagabond

 

12.10–13.10 | Lunch


 

13.10–13.50 | Kris och kommunikation i en föränderlig miljö

De senaste 20 åren har det skett en förändring av den typ incidenter som utgör hot mot resenärer. Reserisker och kriser har fått en annan innebörd. Vi diskuterar begreppet och hur man identifierar en kris. Vidare närmar vi oss de frågor som uppstår om man råkar befinna sig i en pågående situation och vad man kan göra för att förebygga den omedelbara förvirringen som lätt uppstår.

Jens Näsström, Business Development Director, Safeture
Therese Foiselle,
Account Manager, Falck Global Assistance

 

13.50–14.30 | Framtidens flygplan

Presentation av flygplanets framtid utifrån det klimat- och miljömedvetna resebeteendet. Är det resandet med flyg som kommer att minska eller är det dess utsläpp?
Vi tittar närmre på den tekniska utvecklingen inom flygplansbranschen. Är det realistisk att tro att vi snart kan transportera oss med hjälp av elektriskt drivna flygplan?

Melinda From, Processledare, RISE Research Institutes of Sweden

14.30–15.00 | Paus och nätverkande
 

15.00–15.20 | Digital Interaktivitet 

Delta i ett spännande interaktivt moment där du som deltagare bidrar med dina åsikter och tankar. 

 

15.20–15.55 | Miljöarbete inom flyget

Flygplanet är ett av de transportmedel som släpper ut mest koldioxid med fler än 38 miljoner flygningar under 2018* – och antalet fortsätter att öka under 2019. Men flygbolagen arbetar hårt med att minska dess miljöpåverkan. Hur arbetar idag ett modernt flygbolag med att klimatanpassa sina flygningar?

Anna SoltorpHållbarhetschef,  BRA

 

15.55 – 16.00 | Seminariet sammanfattas och avslutas

Gabriella Hallberg, Jurist, Konsumenternas Försäkringsbyrå
Marie Spångberg, Operations Specialist, Falck Global Assistance AB

 

Moderatorer
 

 

Gabriella Hallberg

Jurist, Konsumenternas Försäkringsbyrå

 

 

 

 

 

 

Marie Spångberg

Operations Specialist, Falck Global Assistance AB

 

 

 


 

Har du frågor? Kontakta mig.

 

Anders Manell

Projektledare, Svenska Försäkringsföreningen

anders.manell@forsakringsforeningen.se
08-522 789 98