Miljömedvetenheten ökar bland svenska resenärer och fler efterfrågar tåg som alternativ till de traditionella flygresorna. Samtidigt visar internationell statistik att antalet flygresor i världen ökar. I årets Reseförsäkringsseminarium tittar vi på resebranschen i förändring och hur det kommer att kräva anpassning av försäkringar utifrån ändrade resevanor och -beteenden. Hur arbetar flygbolagen med klimatsmarta resor och miljövänligare flygplan? Hur arbetar SJ med att bemöta efterfrågan av internationella paketresor med tåg?
Seminariet lyfter även den svenska kronans försvagade värde som en viktig faktor i förändringen av resevanor och huruvida detta kommer att bli en långvarig eller kortvarig påverkan. Vi tittar närmre på vad som händer när ett flygbolag går i konkurs och var ansvaret ligger.
Dessutom kommer vi både att titta på SOS Internationals utvecklade arbete med att erbjuda sjukvård för svenska resenärer i utlandet och 1177:s arbete och rutiner för att erbjuda sjukvårdsrådgivning till resenärer i utlandet.
Svenska Försäkringsföreningen fortsätter att erbjuda en plattform för nätverkande för alla som arbetar med reseförsäkring. Seminariet vänder sig till dig som idag arbetar inom området reseförsäkringar, eller har ett intresse för att i framtiden arbeta inom området resor och försäkringar.
Gabriella Hallberg, Jurist, Konsumenternas Försäkringsbyrå
Marie Spångberg, Operations Specialist, Falck Global Assistance AB
Flygplanet är ett av de transportmedel som släpper ut mest koldioxid med fler än 38 miljoner flygningar under 2018* – och antalet fortsätter att öka under 2019. Men flygbolagen arbetar hårt med att minska dess miljöpåverkan. Hur arbetar idag ett modernt flygbolag med att klimatanpassa sina flygningar?
Medverkande från BRA
Semesterperioderna närmar sig och för många svenskar väntar utlandsresor. Men det kan svida extra i plånboken eftersom den svenska valutan sjunkit markant i värde. Hur kommer detta påverka resebeteendet och val av destinationer? Vi tittar även på anledningarna till att den svenska kronan har tappat så mycket i värde mot både den amerikanska dollarn och euron. Kommer den svenska kronans värde att återhämta sig inom en snar framtid, eller ska vi räkna med att semesterbudgeten fortsätter att krympa?
SOS Internationals tjänst House Call Service erbjuder läkarbesök på hotellet och semesterboendet i Spanien, Portugal och Andorra från och med november 2020. Detta är möjligt genom att SOS International har utvidgat sitt samarbete med lokala partners. Sjuka och olycksdrabbade resenärer kan därmed få besök av en läkare hos sig i stället för att själva behöva transportera sig till en läkarmottagning eller klinik. Ta del av SOS International redogörelse kring ämnet.
Elisabeth Gertz, Key Account Manager, SOS International
Att resa i Europa med tåg var väldigt populärt bland ungdomar under 70- och 80-talet. Med tågluffarkort kunde resenären bege sig ut på månadslånga tågresor, med destinationer som låg utanför de vanliga semesterorterna. Trenden börjar komma tillbaka, och många resenärer vill nu ha möjligheten att ta tåg till t.ex. sin solsemester vid Medelhavet. Men i dag är det svårt att själv, via ett enkelt system, boka hela sin resa. Finns det någon lösning på gång?
Presentation av flygplanets framtid utifrån det klimat- och miljömedvetna resebeteendet. Är det resandet med flyg som kommer att minska eller är det dess utsläpp?
Vi tittar närmre på den tekniska utvecklingen inom flygplansbranschen. Är det realistisk att tro att vi snart kan transportera oss med hjälp av elektriskt drivna flygplan?
Maria Fiskerud, Projektledare, RISE Research Institutes of Sweden
Presentation om 1177:s arbete som rådgivare för resenärer som befinner sig utomlands. Under denna punkt går de igenom deras riktlinjer för samtal och rådgivning till utlandet i jämförelse med samtal inom Sverige, deras kunskap om vårdkvalitén i olika länder och om denna tas i beräkning vid rådgivning. Vi reflekterar även över om det finns ett mönster utifrån var resenärerna ringer ifrån, vilka målgrupper som kontaktar dem mest när de är på en resa och de vanligaste åkommorna. Är det fler samtal från t.ex. Spanien, Thailand, Grekland eller Turkiet? Och hänvisar de resenären att kontakta sitt försäkringsbolag och larmcentral?
Här tittar vi närmre på resebeteenden och utvecklingen inom resebranschen i närtid och framtid. Att valet av resedestination och färdmedel kommer att förändras är nog ganska klart, när en ny och kanske i större utsträckning miljöintresserad generation tar vid resandet. Men vad kommer att locka de svenska resenärerna om 10, 20 och 30 år – och hur kommer beteendet se ut? Vilka nya risker uppstår i samband med det och hur kan försäkringsbranschen bemöta de nya resvanorna?
Didrik von Seth, Generalsekreterare/VD för SRF
Jurist, Konsumenternas Försäkringsbyrå
Operations Specialist, Falck Global Assistance AB
Projektledare, Svenska Försäkringsföreningen
anders.manell@forsakringsforeningen.se
08-522 789 98