Djurförsäkringsseminariet 2023

Mötesplatsen för dig som arbetar med djurförsäkringar!

 

Välkommen till ett seminarium om de senaste nyheterna och utmaningarna inom djurförsäkringsområdet. Under dagen kommer vi bland annat att lyfta upp frågan om den akuta veterinärbristen. Vi kommer vidare att diskutera förändringar av kattägande och vad detta kan innebära för försäkringsbranschen, samt så kommer vi att lyfta hästförsäkring och vikten av korrekt rehabilitering som ett viktigt inslag under dagen.

 

Om Djurförsäkringsseminariet

Svenska Försäkringsföreningen erbjuder en plattform för nätverkande, omvärldsbevakning och kunskapsuppdatering för alla som arbetar med djurförsäkring. Seminariet vänder sig till dig som i dag arbetar med djurförsäkringar och vill uppdatera dig inom området djurförsäkring och djursjukvård. Seminariet kan även passa dig som arbetar utanför försäkringsbranschen men kommer i kontakt med djurförsäkringsprodukter och -ärenden, som t.ex. veterinär. 

 

Program
 

09.00 – 09.10 | Inledning av moderator

Stefan Fur, VD, Dunstan

09.10 – 09.50 | Vetpris.se och olika prisjämförelser på behandlingar

Vilka hjälpmedel finns det för att koppla samman djurägare, veterinär- och rehabkliniker som erbjuder den vård som djuret behöver? Bristen på jourtider gör att detta verktyg kan hjälpa djurägare att hitta kliniker som har öppet dygnet runt.

Oliva Schell, VD, Vetpris

09.50 – 10.30 | Akut brist på jourhavande veterinär

En statlig utredning har haft i uppdrag att göra en översyn av lagstiftningen om djurens hälso- och sjukvård och annan veterinär verksamhet. Vilka utmaningar och risker står branschen inför för att säkerställa en hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur? Utredningen ska även se över resursbehovet av olika yrkeskategorier där många redan nu ser brist på jourtider och möjlighet till klinisk behandling av sina djur.

Anna Clarin, Enhetschef Internationella frågor och djurhälsopersonalenheten, Jordbruksverket 

10.30 – 10.50 | Paus och nätverkade

 

10.50 – 11.30 | Normgruppen om FIP, nya behandlingsalternativ och att arbeta "good enough"  

Smådjurssektionens normgrupp har som uppgift att utforma rådgivande riktlinjer i etiska och medicinska frågor som rör svensk veterinär och smådjurspraktik. Vad är aktuellt gällande behandlingar och hur ställer man sig inför FIP och dess utmaningar med ökade kostnader för behandlingar med bla remdesivir? Vem ska ansvara för att godkänna och ta fram riktlinjer om nya behandlingsformer i Sverige? I en allt mer avancerad och kostsam bransch, hur kan man arbeta ”good enough” utan att tumma på en bra vård?

Johan Rosberg Thorell, Leg veterinär och sammankallande för normgruppen smådjur i SVF 


11.30 – 12.00 | Hållbar ridning genom bättre kost och träning

Generellt sett lägger vi ner mycket tid och ork på hästens hälsa, men bryr oss lite om vad vi själva gör och äter. Bättre kost, träning och hälsa leder till bättre styrka, balans och ridning och därmed en mer hållbar häst.

Kicki Paredes, VD, Strong rider

 

12.00 – 13.00 | Lunch

 

13.00 – 13.40 | Konsumenternas Försäkringsbyrå och dess poängsättning

Hur poängsätter Konsumenternas Försäkringsbyrå de olika djurförsäkringarna? Totalpoäng och delpoäng baserat på villkor är viktiga innehåll när man jämför, men det är totalpoängen som är viktigast att titta på. Vad ska försäkringsföretagen tänka på och hur kan de höja sin poäng?

Stefan Thelenius, Försäkringsspecialist och Håkan Carlsson, Jurist, Konsumenternas Försäkringsbyrå

 
13.40 – 14.30 | Vikten av rehab för häst efter skada

De flesta hästveterinärer är idag överens om att ett korrekt rehab program förbättrar förutsättningarna för att en häst ska komma tillbaka efter en skada. Även om en del veterinärer själva är väl insatta i rehabiliteringsmetoder och behandlingar så är det viktigt att ta hjälp och samarbeta med kunnig rehab personal. Vi får lära oss mer om olika träningsmetoder som till exempel vattenbandsträning, stabiliseringsövningar och verkningsmekanismen bakom kinesiotejp och Equiband. 

Anne Haglund, Veterinär och Pernilla Stenfeldt, leg sjukgymnast, Saxtorps Hästklinik
 

14.30 – 14.45 | Paus och nätverkade

 

14.45 – 15.20 | Förändringar kring ägande och försäkring av katt

Enligt en ny lag ska alla katter registreras hos Jordbruksverket och detta har påverkat ägande av katt, men även katt som försäkringsprodukt för bolagen. Eva berättar mer om möjligheter för branschen vad gäller kattförsäkringar. En ökad efterfrågan av försäkring av katt som husdjur har skett och inte bara raskatt utan alla katter.

Eva Porat, Förbundsordförande, Sverak

 

15.20 – 15.50 | Aktuella avgöranden i domstolar och ARN

Terese berättar om aktuella beslut och avgöranden och på vilket sätt dessa berör djurförsäkringsbolag.

Terese Holmquist, jurist, Holmquist Juridik AB

 

15.50 – 16.00 | Seminariet avslutas

 

Moderator

 

Stefan Fur

VD, Dunstan häst- & gårdsförsäkring

Stefan var med och grundade bolaget Dunstan men är även en entreprenör, strateg och hästmänniska. Vidare har Stefan arbetat 30 år i försäkringsbranschen. Bland tidigare uppdrag märks Sverigechef på Agria Djurförsäkring med ansvar för häst och lantbruk och försäkringschef på Länsförsäkringar Jönköping. Stefan Fur har rötterna i Östergötland och började sin yrkesbana på lantbruksskola. Han blev tidigt entreprenör, konsult, moderator och han har drivit en podd om företagande. I hästvärlden är Stefan Fur en välkänd röst eftersom han är flitigt anlitad som kommentator på större svenska hopptävlingar och internationella Gothenburg Horse ShowPrivat är Stefan en hängiven hästmänniska. Han växte upp med hästar och har själv tävlat i hoppning. Idag har han tillsammans med sin fru en hästgård utanför Jönköping.

 

Har du frågor? Kontakta mig.

 

Annika Lindqvist

Projektledare, Svenska Försäkringsföreningen

annika.lindqvist@forsakringsforeningen.se 
08-522 789 97