Motorförsäkringsseminariet 2023

Mötesplatsen för dig som arbetar med motorfordonsförsäkring

 

I oktober är det dags för ännu en omgång av Motorförsäkringsseminariet. Seminariet riktar sig till dig som arbetar med motorfordonsförsäkring som skadereglerare, tekniker, utredare, produktutvecklare eller på annat vis har ett intresse för dessa frågor. Medverkar gör erfarna specialister och praktiker inom området som ger dig viktiga uppdateringar i aktuella frågeställningar som rör motorfordonsförsäkring. Välkommen till ett seminarium med nätverkande och kompetensutveckling!

 

Program 

 

09.00 – 09.10 | Inledning av moderator

Liza Almqvist, Produktchef Företagsmotor, Gjensidige Försäkring

 

09.10 – 09.55 | Carglass om glasskador

Från och med 2024 har EU beslutat att alla fordon som tillverkas måste vara utrustat med ett kamerasystem i vindrutan. Kommer dessa vindrutor kunna repareras? Hur påverkas glasverkstäderna och försäkringsbranschen av att det blir svårare och svårare att kalibrera rutor? Kommer kostnaderna fortsätta öka?

Christoffer Thuresson, Key Account Manager, Carglass

 

09.55 – 10.25 | Däckbranschen - nyheter

Vad säger däckbranschen om däckens betydelse för trafiksäkerheten? Vilka nyheter är på gång och vad händer framöver?

Dennis Alexis, Generalsekreterare, The Scandinavian Tire & Rim Organization (STRO) och Lars Dahlqvist, Representant, Däckspecialisternas Riksförbund (DRF)

 

10.30 – 10.50 | Paus och nätverkande

 

10.50 – 11.30 | AI i trafiken

AI AWARE Scale up är en del i det strategiska innovationsprogrammet Drive Sweden finansierat av Vinnova, för att driva på utvecklingen av digitaliserade, uppkopplade och delade mobilitetslösningar för ett hållbart transportsystem. Syfte med projektet är att skapa en säkrare trafikmiljö genom att läsa av, förstå och förutse händelser i ett trafiksystem. Hur kan AI öka trafiksäkerheten och bidra till ökad hållbarhet och framkomlighet? Vilka möjligheter/svårigheter uppstår när den svenska lösningen nu lägger till datakällor från Kalifornien? Vilka olycksrisker kan förutspås?

Johan Amorso Wennerby, Strategy & Innovation på Volvo Cars
 

11.30 – 12.00 | Nya regler på trafikförsäkringsområdet

Den 23 december träder nya regler i kraft i bl. a. trafikskadelagen som påverkar försäkringsbranschen. Trafikskade­lagens tillämp­nings­område ändras så att även vissa eldrivna cyklar omfattas av kravet på trafik­försäkring och ett insolvens­garanti­system införs som säkerställer att en skade­lidande får ersätt­ning även om trafik­försäk­rings­givaren går i konkurs. Hur arbetar TFF och Svensk Försäkring med frågorna och var befinner vi oss i processen?

Cecilia Fabiansson Huss, Chefsjurist, Trafikförsäkringsföreningen

 

12.00 – 13.00 | Lunch

 

13.00 – 14.00 | Självkörande bilar - hur går det?

1884 uppfann Carl Benz den första automobilen. Hur långt har vi kommit idag med självkörande fordon? Trafikverket jobbar mot målbilden 2030 – tillgänglighet i ett hållbart samhälle. Vad betyder det och hur kan digitaliseringens möjligheter snabbare komma till nytta inom vägtransportsystemet?

Hamid Zarghampour, Chefstrateg Trafikverket

 

14.00 – 14.20 | Paus och nätverkande

 

14.20 – 15.00 | Samverkan runt bedrägeriutredningar

Bilar brinner och bilar försvinner – hur kan vi komma tillrätta med svårigheten att bedöma vad som är en helt naturlig skadehändelse och vad som är en anlagd? Larmtjänst är duktiga på att med olika tekniker och sökningar i databaser kombinerat med andra undersökningar stötta försäkringsbolagens utredningsavdelning i arbetet med oklara försäkringsfall. Vilka branschgemensamma tjänster finns idag och vad ser vi framöver?  Vad är GSR 2.0? Vilka så kallade nyckeltjänster kan användas för att avslöja bedrägerier? 

Per Norström, Biträdande chef och Magnus Andersson, Brandtekniker, Larmtjänst AB

 

15.00 – 15.40 | Den flygande bilen

Flygande bilar har varit en vision och ett populärt ämne i science fiction under lång tid. Även om det har gjorts framsteg inom fordons- och luftfartsteknik, är det fortfarande svårt att säga exakt när flygande bilar kommer att bli en allmän verklighet. Klart är att det kommer att ta tid innan de blir en del av vardagstrafiken.

XPENG är en kinesisk tillverkare av elbilar som grundades år 2014. De fokuserar på att utveckla och producera elbilar med avancerade teknologier och autonoma körningssystem. Vad är XPENG Aeroht? Hur ser XPENG på framtida bilar, kommer de vara på vägen eller i luften?

Magnus Wenger, Marketing Director Sweden Head of Digital and Retail Marketing Europe, XPeng Motors (Sweden) AB, 

 

15.40 – 16.00 | Sammanfattning och avslut 

 

Praktisk information

Du kan välja att delta digitalt eller på plats i Stockholm under seminariet. Detta väljer du i anmälan.

Lokal för deltagande på plats är:

Westmanska Palatset
Holländargatan 17
111 60 Stockholm

 

Moderator

 

 

Liza Almqvist

Produktchef Företagsmotor, Gjensidige Försäkring

 

 

 

 


Vill du veta mer? Kontakta mig.

 

 

Stina Wärn

Projektledare, Svenska Försäkringsföreningen

stina.warn@forsakringsforeningen.se  
08-522 789 98